duminică, 4 mai 2014

Prezentarea localitatii

Suprafata: 33196 ha
Intravilan: 353 ha
Extravilan: 32843ha
Populatie: 4630
Gospodarii: 1682
Nr. locuinte: 1815
Nr. gradinite: 2
Nr. scoli: 1
Nr. licee: 1
Asezarea geografica:
Oraşul Sulina se află în judeţul Tulcea, aşezat în punctul de vărsare al canalului internaţional de navigaţie Sulina în Marea Neagră
Sulina este singurul oraş din Delta Dunării, aşezat pe axa prioritară a reşelei trans-europene de transport Rin-Main-Dunăre din cadrul Coridorului Pan European de Transport VII, care face legătura între Marea Nordului şi Marea Neagră
Coordonate: 45°9'34'' N şi 29°39'10'' E
Activitati specifice zonei:
Navigaţie
Pescuit
Turism
Activitati economice principale:
Navigaţie
Pescuit
Turism
Obiective turistice:
Farul Vechi din Sulina - astăzi muzeu - a fost construit între anii 1869 - 1870.
Avand o înălţime de 17,34 metri şi o forma tronconica, farul găzduieşte cabinetul de lucru al lui Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart.
Tot la parterul farului se află o altă sală dedicată Comisiunii Europene a Dunării, organism internaţional constituit în urma Tratatului de la Paris din 30 martie 1856.
Palatul Comisiunii. Una dintre cele mai impunătoare clădiri ale orașului a fost construită în perioada 1856 - 1858, găzduind între zidurile sale diverse structuri administrative ale Comisiunii Europeane a Dunării. A avut parte de mai multe renovări de-a lungul existenței sale.
Uzina cu Turnul de apă, finanțată de Regina Olandei în anul 1897, este funcțională și astăzi.
Biserica Sfântul Alexandru şi Sfântul Nicolae
1882 reprezintă pentru Sulina anul în care este conştientizată construirea unei noi biserici.
Biserica greceasca Sfântul Nicolae
A fost zidită în anul Domnului 1868, putând hramul Sfântul Nicolae, fiind sfinţită în anul 1869.
Biserica de rit vechi Sfinţii Petru şi Pavel
Biserica a fost construită în perioada august 1991 - iulie 1995.
Biserica romano - catolică Sfântul Nicolae
Biserica romano - catolică Sfântul Nicolae a fost sfinţită în anul 1863, construcţia fiind rezultatul efortului financiar al comunităţii italiene din oraşul Sulina.
Cimitirul maritim
Plaja Sulina
Delta Dunării
Inclusa din anul 1990 în patrimoniul mondial al UNESCO, Delta Dunării este unicat în Europa. Pădurea Letea
Pădurea cu specific tropical Letea este declarată din anul 1990 Zona strict protejată în cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Evenimente locale:
Zilele oraşului Sulina
Ziua Marinei Romane la Sulina – ritual al verii – împletind jocul şi întrecerea sportivă cu spiritul şi tradiţia marinarească. Așa, ca întotdeauna, am primit "acordul zeului Neptun”, au fost întrecerile între lotcile tradiționale cu rame, cursa de înot mare fond și cele de înot pe distanțe scurte pe grupe de vârstă, săriturile la trambulina mică şi cea mare (trei şi cinci metri înălţime), mersul pe scondru (uns cu vaselină, având la capătul dinspre larg steguleţul roşu ce confirmă parcurgerea acestuia), prinderea ratelor, alergarea în sac, trasul de parama, spectacolul organizat pe faleza oraşului şi petrecerile de după. Apoi ecourile acestor manifestări s-au stins încet, în noapte, în cercuri largi, asemenea urmelor picăturilor de apă, lăsând în urma lor frânturi de amintiri pe care ne facem datoria de a le aduna în albume de fotografii, martore ale unor clipe minunate ce se doresc reeditate iar şi iar, pentru a păstra în sufletul nostru, mereu vie, flacara unor tradiţii ce ne leagă de trecut şi ne dau imboldul de a "naviga” către viitor.
Festivalul Minorităţilor Naţionale
Festivalul de Creaţie şi Interpretare Sulina
Facilitati oferite investitorilor:
Temei legal OG 27/05,08,1996 şi L 571/2005 Cod Fiscal
Persoanele juridice care efectuează investiţii în zonă beneficiază de deduceri din profitul impozabil al cheltuielilor efectuate cu investiţia în cauză pentru o perioadă de 10 (zece) ani
Facilităţi fiscale generale
Dunărea este un culoar cheie pentru dezvoltarea turismului în zonă, având în vedere frumuseţea peisajului de-a lungul său, oportunităţile de vânătoare şi pescuit din luncile şi bălţile apropiate cursului Dunării şi facilitatile de transport fluvial pe care le oferă ca veritabila magistrală reunind ţări, culturi, civilizaţii, interese economice.
Proiecte de investitii:
Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în oraşul Sulina
Campus şcolar Şcoala de Arte şi Meserii
Sistem integrat de gestionare a deşeurilor Delta Dunării
Amenajare Plaja Sulina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu